Scheiden via een advocaat, is dat verplicht?

Gepubliceerd op 24 Apr, 2021

Deel artikel

Veel mensen vragen zich dat af. Als je gaat scheiden bij een advocaat, is er in ieder geval veel juridische kennis paraat. Echter heeft deze advocaat ook verstand van de effecten van de scheiding op de kinderen? En worden de beste belangen voor omgang met elkaar na de scheiding wel behartigd? Vooral als de communicatie niet goed verloopt is het wellicht een goed idee om de scheiding via mediation te regelen, in plaats van via advocaten. Als je bijvoorbeeld samen kinderen hebt is het erg belangrijk de communicatie goed te houden. Via mediation wordt de communicatie juist verbeterd, vooral voor na de scheiding. Het is belangrijk bij een scheiding niet alleen de regeltjes als leidraad te nemen maar ook alle emotionele effecten.

Over scheiden via een advocaat of mediator:

Is een advocaat verplicht bij een scheiding?

Nadelen van scheiden via een advocaat

Voordelen van een scheidingsmediator

Wat kost scheiden zonder advocaat?

Scheiden via een advocaat

Men denkt vaak dat gebruik maken van mediation bij een scheiding alleen wordt gedaan, als de intentie is om samen verder te gaan. Maar mediation is juist gericht om de communicatie te verbeteren. Bijvoorbeeld als jij en je partner samen kinderen hebben is het belangrijk om de communicatie goed te houden, juist na de scheiding. Als er wordt gekozen de scheiding via een advocaat te regelen behartigd een advocaat meestal de belangen van éen partij, hiervoor willen zij dan de beste uitkomst. Advocaten zijn dus minder begaan met bijvoorbeeld de belangen van de kinderen mee nemen in het proces van de scheiding. Een scheiding via advocaten gaat dus vaak ten kosten van de kinderen.

Ontvang prijsopgaven van de beste mediators in jouw buurt
zoeken

Is een advocaat verplicht bij een scheiding?

Bij het regelen van een scheiding wordt vrijwel direct aan het beide aanstellen van een eigen advocaat gedacht. Maar is dit eigenlijk verplicht? Nee, het is niet verplicht om je scheiding bij een advocaat te laten regelen. Wel moet je het verzoekschrift voor een scheiding door een advocaat bij de rechtbank laten indienen. De meeste mediators hebben een samenwerking met een advocaat, of zelf een advocaat in dienst. Die kunnen dan het verzoekschrift bij de rechtbank indienen. De advocaat is de contactpersoon naar de rechtbank maar verder worden alle afspraken door de mediator op papier gezet.

Nadelen van scheiden via een advocaat

  • Een advocaat vertegenwoordigd vaak één partij
  • Het contact verloopt voornamelijk via de advocaten. Dit zorgt ervoor dat de scheiding lang kan duren.
  • De kosten kunnen flink oplopen. Het tarief van een advocaat is veel hoger dan van een mediator. Hierbij wordt de tijd van communicatie per mail ook meegerekend
  • Kinderen worden vaak gehoord in de rechtbank. Meestal is een advocaat niet opgeleid om zelf met de kinderen te spreken

Voordelen van een scheidingsmediator

  • Het is eventueel mogelijk alles onder een dak te regelen: mediation, financieel, juridisch advies en aandacht voor de kinderen
  • De wensen van beide partijen worden duidelijk in kaart gebracht
  • Jullie zullen beide over de juiste informatie worden ingelicht
  • Als jullie niet over dezelfde kennis beschikken zal de mediator proberen hierin te bemiddelen
  • Voor beide standpunten is gelijke aandacht
  • Jullie krijgen neutraal advies
  • Er is aandacht voor de reden waarom jullie uit elkaar gaan. De reden is namelijk van groot belang als basis voor het maken van goede afspraken.
  • Het doel is om samen tot een goede oplossing te komen met afspraken voor de lange termijn, waar jullie beide achter staan.
  • De kinderen krijgen de aandacht die ze verdienen. Bij een scheidingsmediator wordt in de scheiding grote waarde gehecht aan de belangen van de kinderen

Ontvang prijsopgaven van de beste mediators in jouw buurt
zoeken

Wat kost scheiden zonder advocaat?

Het is belangrijk bij een scheiding alles juridisch goed af te spreken. De uiteindelijke kosten voor een scheidingsmediator hangen van jullie eigen voorkeuren af. Het is afhankelijk van factoren als aantal gesprekken, duur van de sessies en in hoeverre jullie het al eens zijn. Het gemiddelde uurtarief van een mediator bij een scheiding is rond de €150,- per uur exclusief btw. Omdat het inschakelen van een mediator altijd vrijwillig is van beide partijen, wordt er vaak gekozen om de kosten te verdelen. Dit is altijd jullie eigen keuze, hoe jullie het willen verdelen. Aan het begin van het traject zal worden vastgesteld in de overeenkomt hoe de kosten zullen worden verdeeld. Er zal met het mediation traject gestart worden nadat dit is vastgelegd. Lees hier meer over de kosten van een mediator.

Scheidingsmediators vergelijken

Op Trustoo kan je verschillende scheidingsmediators vergelijken. Kijk samen met je partner naar wat jullie belangrijk vinden in een scheidingsmediator. Zo kunnen jullie samen een keuze maken voor een geschikte mediator voor jullie situatie. Bijvoorbeeld een mediator die gespecialiseerd is in scheidingen. Ook kunnen jullie letten op of een mediator gecertificeerd is, of wat voor opleidingen hij heeft gedaan. Een andere factor waar je op kan letten bij het vergelijken van scheidingsmediator is of hij is ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. Tot slot, wat ook een grote factor speelt in de Trustoo score is de reviews. Welke ervaringen voorgaande klanten hebben kan helpen bij het vinden van een geschikte mediator voor jullie. Een overzicht van de beste mediator in je buurt is handig om de juiste keuze te maken.

Tip! Bekijk de Top 10 mediators bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svg
Gratis en vrijblijvendGratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.