Vastgoed zonder grenzen: hoe koop je je eerste huis in het buitenland?

Gepubliceerd op 19 May, 2023

Deel artikel
4 minuten leestijd·Aangepast 19 jul
Wil Jansen
Vastgoeddeskundige

De grenzen over om te investeren in vastgoed? Dat is niet niets. Maar vaak is het wel de moeite waard. Een woning buiten Nederland kan namelijk flink wat voordelen opleveren. Met een goede aanpak profiteer je bijvoorbeeld van een lagere aankoopsom en hogere huuropbrengsten. En méér rendement is natuurlijk aantrekkelijk. Daar komt nog eens bij dat het in sommige landen niet zo moeilijk is om huurders die zich misdragen, uit te zetten.

Daarnaast is het ook heel leuk om een woning in het buitenland te bezitten. Heb je even geen zin meer in de Hollandse regenbuien? Dan wijk je gewoon uit naar je tweede huis!

En de WOZ-waarde waar de fiscus in Nederland mee rekent (en die menig woningeigenaar zorgen baart)? Daar werken niet alle landen mee.

Er zijn dus meerdere redenen waarom een vastgoedinvestering in het buitenland interessant kan zijn. Maar waar begin je eigenlijk als je je eerste huis in het buitenland wilt kopen? In deze blogpost bespreek ik de aandachtspunten en valkuilen!

Wie vraagt, wordt níet overgeslagen: de noodzaak van uitzoekwerk

Stel, je hebt je oog laten vallen op een woning in een bepaald land. Dan moet je veel uitzoekwerk verrichten. Hoe steken de belastingregels in het bewuste land bijvoorbeeld in elkaar? Hoe krijg je een hypotheek? Wil je het huis als vakantiewoning gebruiken of enkel verhuren? Wat zijn de verhuurregels? Welke rechten heb jij als verhuurder? En waar hebben huurders recht op? Staat het huis in een goede buurt?

De antwoorden op dergelijke vragen dien je allemaal te verzamelen vóórdat je een beslissing neemt. Daarnaast is het belangrijk dat je bij de aankoop de juiste registers raadpleegt. Zo ontdek je bijvoorbeeld of je tuin met dat mooie hekje eromheen echt wel bij je woning hoort (dit kan kadastraal namelijk anders geregeld zijn!).

“Moet ik dat nou echt allemaal uitzoeken?” verzucht je nu misschien. En ik begrijp dat de moed je in de schoenen zakt. Maar het is absoluut nodig. Als je dit niet doet, kan er namelijk flink wat misgaan.

Een voorbeeld: je neemt op goed geluk een lokale notaris in de arm. Deze zoekt de zaak niet tot op de bodem uit. Na aankoop van je woning blijkt dat de eigenaar een weduwnaar was en zijn (stief)kinderen claimen nu dat zij recht hebben op een vijfde deel van het huis. Dan heb je een probleem, want de kans is groot dat zij wettelijk in hun recht staan.

En dit is slechts een van de talloze valkuilen. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat je vol enthousiasme een appartement koopt dat nog in aanbouw is. Het overkoepelende nieuwbouwproject is reeds opgestart en je ontvangt iedere maand foto’s van de vorderingen. Prachtig! Maar dan stopt de afbeeldingenstroom ineens. Na enkele ongeruste telefoontjes verneem je dat het project halverwege wordt stopgezet. Want het benodigde bedrag van 15 miljoen euro is niet opgehaald. De grondeigenaar maakt zich uit de voeten. En jij? Je bent je geld kwijt. Ben je opgelicht? Zeker. Maar volgens bepaalde wettelijke constructies is dit helaas gewoon toegestaan.

Vergroot je kans op buitenlands vastgoedsucces: 5 tips

1. Betaal niet een te hoog bedrag

Heb je de huurhoogte en het rendement tot in de puntjes berekend? Zelfs het grootste rekenwonder kan te veel betalen. Het is cruciaal dat je de onderliggende waarde meeneemt. Win daarom advies in van een expert met lokale kennis.

2. Vergelijk woningen met elkaar

Ook belangrijk: kies niet meteen voor de eerste woning die je pad kruist, hoe mooi deze ook is. Het is altijd raadzaam om huizen met elkaar te vergelijken. Zelfs als je uiteindelijk toch voor dat eerste huis gaat. Zo neem je namelijk een weloverwogen beslissing.

3. Kijk verder dan het wereldwijde web

Toegegeven: het internetaanbod aan woningen is groot. Maar wist je dat er veel meer is? En dat het offline-aanbod exclusiever is, waardoor het geen massa’s aantrekt? Als je samenwerkt met een Certified International Property Specialist (CIPS), geeft deze je toegang tot woningen die alleen beschikbaar zijn binnen een exclusief, internationaal, betrouwbaar netwerk. Zo verruim je je keus aanzienlijk!

4. Werk met een betrokken en betrouwbare expert

Sommige makelaars willen maar één ding: de deal sluiten. Met zulke mensen wil je de samenwerking niet aangaan, hoe goed ze ook zijn. Want jij hebt iemand nodig die jouw belangen vooropstelt. Juist wanneer je je beweegt in een wereld die jou vreemd is. Daarnaast wil je dat je aankoopmakelaar te vertrouwen is en een stevig netwerk heeft. Hoe kom je daarachter? Lees in ieder geval de reviews. En ga gewoon eens het gesprek aan. Je ziet vaak gauw genoeg of je te doen hebt met een expert die jou van a tot z begeleidt.

5. Kies voor de juiste locatie

In welke regio en wijk moet jouw woning staan? Die vraag is vaak niet zo makkelijk te beantwoorden wanneer je een zoektocht over de grenzen start. Bekijk goed wat in jouw situatie gunstig is. Neem algemene én persoonlijke factoren mee. Bepaal bijvoorbeeld of je zelf tijd in het huis wilt doorbrengen. Ook hier komt de expertise van een vastgoedprofessional van pas. Deze neemt je wensen onder de loep en geeft vervolgens maatwerkadvies!

miniwizard.svgOver deze makelaar
@Work Makelaardij
9,8score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (362)
Ons aankooptarief bedraagt 1% van de koopsom met een minimum van EUR 3.950,-- incl btw en bouwkundig rapport. Wij werken op basis van No Cure= No Pay. Wij scoren een 4.9 van 5.0 sterren op Google uit 328 beoordelingen, op de site vd consumentenbond een 9,9 uit 119 beoordelingen enzovoort..

Heb je een woning op het oog maar twijfel je nog of je wel een aankoopmakelaar nodig hebt? De realiteit is dat een aankoopmakelaar vandaag de dag onmisbaarder is dan ooit.

Een huis aankopen brengt ontzettend veel vragen met zich mee, terwijl je soms al binnen een dag een bod moet uitbrengen. Wat is een pand écht waard? Hoeveel moet je bieden? Is overbieden een optie? Als aankoopmakelaar geef ik je antwoord op al deze vragen en help ik je het hoofd koel te houden en weloverwogen beslissingen te nemen.

Daarnaast neem ik je alle zaken die bij de aankoop van een woning komen kijken uit handen en zorg ik voor een goede prijs en een snelle koop.
Doordat ik in ruim 20 jaar als makelaar in Rotterdam een goede reputatie heb opgebouwd, is het voor mij veel gemakkelijker om woningen succesvol aan te kopen. In onze markt is vertrouwen ontzettend belangrijk. Daarom lukt het mij als makelaar om woningaankopen tot een goed einde te brengen, ook als je niet de hoogste bieder ben

Laten we een kopje koffie drinken!
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.

Relevante expert blogs