Auto zakelijk of privé, wat is het voordeligst

Gepubliceerd op 10 May, 2021

Deel artikel
Nick van der Wolde
Boekhouder

Een veelbesproken onderwerp voor ondernemers; Een auto op de zaak of toch privé. Je raakt al snel het overzicht kwijt in alle regels. Als zelfstandig professional of ondernemer heb je misschien een auto nodig om goederen af te leveren of klanten te bezoeken. Maar wat is dan het meest voordelig voor jou. Hier is geen eenduidig antwoord op. Dit is van een aantal factoren afhankelijk. Er zijn de afgelopen jaren wat aanpassingen gedaan. Er zijn 2 tarieven voor de bijtelling, welke voor jou geldt is afhankelijk van de co2 uitstoot. Het verrekeningspercentage voor privé gebruik van je zakelijke auto is in 2017 verlaagd van 25% naar 22%. Dit geldt niet voor auto’s die vóór 2017 op naam zijn gesteld, die destijds onder het 25% tarief vielen. Die behouden dit percentage. Bij auto’s die ouder zijn dan 15 jaar is de bijtelling 35% van de dagwaarde. De verrekening is maximaal het bedrag dat u aan autokosten van de winst aftrekt. Alleen als je door middel van de rittenregistratie aan kan tonen dat je op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, hoef je niks te verrekenen.

Over het algemeen zijn er twee opties:

Zakelijk. De auto staat dan op naam van de onderneming en behoort tot het ondernemingsvermogen.

Privé. De auto staat dan op je eigen naam en behoort tot het privévermogen.

De keuze die je hier maakt is wel belangrijk want het is namelijk niet mogelijk die zomaar terug te draaien of per jaar te veranderen.

Er zijn een aantal dingen die handig zijn op een rijtje te hebben bij het maken van deze keuze.

  • Rijd je veel zakelijk of veel privé in de auto?
  • Is de auto nu zakelijk of privé?
  • Is de auto jonger dan 15 jaar?
  • Houd je een sluitende kilometerregistratie bij?
  • Maak je extra kosten voor het zakelijk gebruik van de privé auto?

Er is een verschil tussen het gebruik van de auto voor de inkomstenbelasting en de omzetbelasting. Dus de belasting aangifte en BTW aangifte. Eerst gefocust op de bijtelling. Deze is alleen relevant voor de inkomstenbelasting.

Ontvang prijsopgaven van de beste boekhouders in jouw buurt
zoeken

Auto op de zaak

Bijtelling auto van de zaak

Als de auto van de zaak is, krijg je te maken met bijtelling. Bijtelling gaat over uitstoot van de auto en de leeftijd van de auto. Sinds 2017 krijg je alleen “korting” op de bijtelling als de auto 05 emissie heeft. Dit betekent dus dat de auto volledig elektrisch is of op waterstof rijdt. Dan hoeft er maar 12% bijtelling betaald te worden. Een elektrische zakelijke auto kan dus erg voordelig zijn als je er veel in rijdt. Je moet namelijk 22% bijtelling betalen als de auto meer dan 0 gram uitstoot.

CategorieCO2-uitstoot in gram per kilometer
12% bijtelling0
22% bijtellingmeer dan 0


Bijtelling van een auto jonger dan 15 jaar

De bijtelling wordt betaald op basis van de cataloguswaarde van uw voertuig. De catalogus houdt in wat de RDW berekend als nieuw waarde van jouw model auto. Dus ook als een auto al 10 jaar oud is wordt de bijtelling nog steeds berekend op basis van de nieuwwaarde van de auto.

Auto ouder dan 15 jaar op de zaak

Bij een auto ouder dan 15 jaar zijn de regels heel anders. Hierbij betaal je bijtelling over de dagwaarde van de auto. Deze bijtelling is wel 35% van de dagwaarde. Vooral voor een ZZP’er of MKB’er kan dit heel voordelig zijn.

Ontvang prijsopgaven van de beste boekhouders in jouw buurt
zoeken

Privé kosten gemaakt voor uw zakelijke auto

Als je brandstof of onderhoud van je zakelijke auto zelf betaald hebt mag je dit weer in mindering brengen in de bijtelling. Als deze kosten zakelijk zijn gemaakt hoef je niet op te nemen als inkomsten of loon. Wat voordeliger is voor de ondernemer is erg afhankelijk van de situatie. De richtlijn is vaak dat hoe méér je zakelijk rijdt hoe voordeliger het is om een zakelijke auto jonger dan 15 jaar privé aan te schaffen.

Alles bij elkaar tellen voor de bijtelling

Er zijn veel dingen die een rol spelen bij de bijtelling. Bijvoorbeeld, de kilometervergoeding, je belastingtarief, afschrijving en andere kosten. Benzine kosten, of je 500 kilometer per jaar privé rijdt, enzovoort. Zoals al eerder vermeld is hier geen eenduidig antwoord daarom is een gesprek met een boekhouder voor het kopen van een auto handig. Meer over de prijzen van een boekhouder

Indien je een auto op zaak wilt kopen zijn er een aantal zaken belangrijk:

  • Sluitende rittenregistratie
  • Bijtelling inkomen
  • Bijtelling BTW

Ontvang prijsopgaven van de beste boekhouders in jouw buurt
zoeken

Lees ook:
Aangifte loonbelasting

Aangifte VPB

Aangifte omzetbelasting (BTW)

Privé auto zakelijk rijden

Vergoeding zakelijke kilometers privé auto

Als je als ondernemer veel zakelijk rijdt in je privé auto mag je de zakelijke kilometers bij de belastingaangifte vergoeden voor 0,19 cent per zakelijk gereden kilometer. Hiervoor moet je een volledige kilometerregistratie bijhouden. Als je een sluitende kilometerregistratie bijhoud kan je ook onderhoud, brandstof enzovoort opgeven bij de inkomstenbelasting. Ook mag je dan BTW kosten terugvorderen die je hiervoor gemaakt hebt. Hier gelden aparte regels voor. Als je geen sluitende registratie hebt heb je een volledige bijtelling. Deze is in 2021 22% en voor een elektrische auto 12%.

Ontvang prijsopgaven van de beste boekhouders in jouw buurt
zoeken

Lees ook:

Investeringsaftrek 2021 | Wat zijn de voorwaarden

Wat doet een boekhouder allemaal voor je

Vennootschapsbelasting 2021

Erfbelasting 2021 | Alles over de erfbelasting

Heb je als ZZP'er een boekhouder nodig?

miniwizard.svgOver deze boekhouder
Belastingadvies Groningen
9,5score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (98)
Belastingadvies Groningen is een klein regionaal team met experts van alle verschillende onderdelen die voor u als ondernemer relevant zijn. Denk hierbij aan belastingaangiften, fiscaal recht, bedrijfsadministratie, financial accountanting en financiële dienstverlening.
MKB ondernemers zoeken om verschillende redenen hulp bij hun bedrijfsadministratie of fiscale vraagstukken. Wij helpen met duidelijke, betaalbare en eerlijke tarieven. Met ons team van experts kunnen wij elke vraag oplossen die bij u speelt.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.