Wat moet ik doen bij ontslag?

Gepubliceerd op 26 Dec, 2021

Deel artikel
Maxime de Coninck
Advocaat

Mijn werkgever wil mij ontslag geven: wat nu?

Je werkgever heeft aangegeven jouw arbeidsovereenkomst te willen beëindigen. Het is voor niemand leuk om zo’n boodschap te krijgen. Al snel komt de vraag bij je op wat dit voor jou betekent. Moet je hiermee instemmen? Of juist vechten voor je baan? En als je hiermee instemt, hoeveel geld kun je dan vragen? De volgende stappen helpen je op weg.

Stap 1: neem de tijd

Als je werkgever jouw arbeidsovereenkomst wil beëindigen komt er veel op je af. Verlangt je werkgever dat je binnen een paar dagen reageert? Laat je niet onder druk zetten. Het is heel normaal om 1 of 2 weken de tijd te nemen voordat je met een reactie komt.

Stap 2: houd je kaarten tegen de borst

De meeste werknemers die te horen krijgen dat ze ontslagen worden, willen zelf ook niet meer blijven. Het vertrouwen is vaak volledig weg. Toch is het niet slim om dat direct al aan je werkgever te laten weten. Doe in eerste instantie alsof je wilt blijven. Daarmee vergroot je de kans dat je een hogere ontslagvergoeding mee krijgt.

Stap 3: mag je naar huis? Ga dan naar huis

Sommige werkgevers sturen je direct na het slechte nieuws naar huis om na te denken. Er wordt wel eens geadviseerd dat het beter is om tegen zo’n vrijstelling van werk in bezwaar te gaan. Mijn ervaring is dat dit niet nodig is. Het is vaak juist wel fijn om wat tijd te hebben voor het inwinnen van advies. Je kunt later altijd zeggen dat je weer terug wilt komen.

Stap 4: zoek uit wat je rechten zijn

Het kan wel zo zijn dat je werkgever jou ontslag wil geven, maar de vraag is of de werkgever dit recht wel heeft. Om te bepalen wat je het beste kunt doen is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn (en welke rechten jouw werkgever níet heeft).

Een werkgever kan tot ontslag overgaan als sprake is van een ‘redelijke ontslaggrond’. Er staan 9 ontslaggronden in de Wet. De meest voorkomende ontslaggronden zijn:

- bedrijfseconomische redenen;

- langdurige ziekte;

- disfunctioneren;

- verstoorde arbeidsverhouding; en

- verwijtbaar handelen.

Aan iedere ontslaggrond zijn strenge eisen gesteld. Ontslag op grond van disfunctioneren kan bijvoorbeeld alleen als een uitgebreid verbetertraject heeft plaatsgevonden. Ontslag wegens een verstoorde arbeidsverhouding is pas mogelijk als eerst een mediator is ingeschakeld.

Is niet aan deze strenge eisen voldaan? Dan kan je werkgever jou géén eenzijdig ontslag geven. Je kunt er dan voor kiezen om te vechten voor behoud van je baan.

Is wel sprake van een redelijke ontslaggrond? Dan is het meestal slim om te onderhandelen over de beëindiging van je dienstverband.

Tip! Bekijk de Top 10 advocaten bij jou in de buurt
zoeken

Stap 5: neem contact op met een advocaat

Vaak is het voor een werknemer lastig om in te schatten of hij zomaar ontslagen kan worden. Een jurist of advocaat kan hierbij helpen. Die kan ook de onderhandelingen met de werkgever op zich nemen.

Ben je bang voor hoge kosten? Bij veel advocaten is het eerste gesprek gratis. Het is bovendien gebruikelijk dat de werkgever een vergoeding betaalt voor de advocaat. Laat je dan ook niet door de kosten weerhouden. Daar is meestal wel een oplossing voor.

Stap 6: check je WW-rechten

Voordat je met je werkgever gaat onderhandelen moet je weten of je na ontslag recht hebt op een WW-uitkering. Hier heb je in principe al recht op als je in de afgelopen 36 weken ten minste 26 weken hebt gewerkt.

Ben je in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en staat hier géén tussentijds opzegbeding in? Dan heb je pas recht op een WW-uitkering nadat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is verstreken. Het is dan niet verstandig om zomaar in te stemmen met tussentijdse beëindiging.

Daarnaast is het belangrijk dat de werkgever de volledige opzegtermijn in acht neemt. Heeft de werkgever een opzegtermijn van 3 maanden, maar ga je al na 2 maanden uit dienst? Dan krijg je één maand lang geen loon en ook geen (WW-)uitkering.

Stap 7: onderhandel over de voorwaarden

Heb je dit allemaal in kaart, dan kun je gaan onderhandelen over de beëindiging van je arbeidsovereenkomst. Mits je dat wilt natuurlijk.

Misschien heb je al een voorstel van je werkgever ontvangen. Vaak staat in zo’n voorstel dat de werkgever de opzegtermijn in acht neemt en de transitievergoeding betaalt.

Wat in jouw specifieke geval mogelijk is, is sterk afhankelijk van de feiten. Is er géén redelijke ontslaggrond, dan heb je meestal een goede onderhandelingspositie. Afhankelijk van de duur van het dienstverband krijgen werknemers in zo’n situatie soms wel 4 of 5 keer meer dan de transitievergoeding. Maar ook als er wel een redelijke ontslaggrond is lukt het in veel gevallen om er nog wat extra geld bij te krijgen. Hierbij kun je denken aan één tot drie maandsalarissen.

Ontslag op staande voet/ziekte

Heb je iets gedaan wat (misschien) reden is voor ontslag op staande voet? Of ben je ziek? Dan is extra voorzichtigheid geboden. Schakel in dat geval altijd een jurist of advocaat in om je te helpen.

Tip! Bekijk de Top 10 advocaten bij jou in de buurt
zoeken


miniwizard.svgOver deze advocaat
Meester in Verbinding
9,7score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (84)
Wil jouw werkgever jou ontslaan? Heb je een conflict met je werkgever of heb je anderszins vragen over je rechten en plichten? Als ervaren advocaat arbeidsrecht kan ik je verder helpen. Samen werken we snel naar de beste oplossing toe. En dat voor een scherp tarief en de mogelijkheid tot vaste prijsafspraken. Neem direct contact op of kijk eerst eens op mijn website.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.