Familiemediation inschakelen bij een familieconflict: alles wat je moet weten
Familiemediation inschakelen bij een familieconflict: alles wat je moet weten
Het gezin of de familie is de plek waar veel mensen zich het meest vertrouwd voelen. Families delen veel met elkaar en steunen elkaar in moeilijke tijden. Toch kunnen er conflicten ontstaan tussen familieleden of zelfs tussen hele gezinnen binnen families. In Nederland loopt het aantal familieruzies al jaren op. Als je je in een familieruzie bevindt, is het begrijpelijk dat je het conflict zo goed en snel mogelijk wilt oplossen. Hoogoplopende emoties, oud zeer en eigen belang kunnen het voeren van een goed gesprek echter in de weg staan. Een familiemediator kan jullie helpen om het gesprek in goede banen te leiden, zodat jullie samen tot een oplossing komen.
Wat is een familiemediator?
Een familiemediator is een onafhankelijke derde partij die jullie kan helpen met het oplossen van het familieconflict. Een mediator luistert onpartijdig naar alle kanten van het verhaal en zal de gesprekken tussen de partijen begeleiden. Hierbij houdt de mediator rekening met de emoties en belangen van alle betrokken partijen. Ook ziet de mediator erop toe dat familieleden elkaar laten uitpraten en naar elkaar luisteren. Vaak valt hiermee al een wereld te winnen. Het doel van mediation is dat er een oplossing komt waar alle partijen zich in kunnen vinden. Het is belangrijk om te onthouden dat mediation vrijwillig is. Alle partijen moeten dus openstaan voor deze vorm van begeleiding en willen werken aan een oplossing.
Wanneer kan ik een familiemediator inschakelen?
Je kan een familiemediator inschakelen wanneer je een conflict tussen familieleden wilt oplossen. Veel voorkomende situaties waarin een familiemediator wordt ingeschakeld zijn:
- Ruzie over een erfenis: bezittingen, vermogen en spullen met emotionele waarde, wanneer er geen testament is opgesteld kan al snel een conflict ontstaan. Een mediator kan helpen om goede afspraken te maken waar iedereen zich in kan vinden.
- Conflict binnen een familiebedrijf: heb je samen met je broer/zus of een ander familielid een bedrijf? Het kan zijn dat jullie het niet eens zijn over de toekomst van het bedrijf of hoe zaken geregeld zijn. Met een mediator werk je samen toe naar een oplossing.
- De zorgverdeling van de kinderen (wanneer de ouders uit elkaar zijn): kunnen jullie na de scheiding niet goed met elkaar door één deur en zijn de kinderen daar de dupe van? Schakel een mediator in om te bemiddelen. Hulp nodig bij het opstellen van een ouderschapsplan? Ook daar zijn gespecialiseerde mediators voor te vinden.
- De zorgverdeling van oudere familieleden: in tijden dat de zorgsector steeds zwaarder belast wordt en ouderen (noodgedwongen) langer thuis wonen, komt de zorg steeds vaker aan op familieleden. Goede afspraken onderling over wie wat doet en hoe je samen beslissingen maakt kunnen grote ruzies voorkomen.
- Oud zeer waar niet of weinig over is gesproken: de één noemt het ‘de oude koeien uit de sloot halen’, de ander vindt het al jaren een bron van irritatie en onverwerkte pijn. Een mediator zorgt voor goede begeleiding waarin beide partijen aan het woord komen en naar elkaar luisteren.
- Verstoorde familierelatie tussen ouder(s) en kind(eren): een verstoorde familierelatie tussen bijvoorbeeld een vader en dochter of een moeder en zoon kunnen grote impact hebben op alle familieleden. Niet alle persoonlijkheden in een gezin passen goed bij elkaar en ook het proces van volwassen worden kan gepaard gaan met de nodige ruzies. Loopt de situatie thuis uit de hand en lukt het niet om onderling tot een goed gesprek te komen? Een mediator kan als onafhankelijke partij het gesprek begeleiden.
- Geldzaken: misschien wel de nummer één reden voor een familieconflict. Ruzie over geld kan in alle families ontstaan. Weinig geld maar ook juist heel veel geld vormen vaak de bron voor een conflict. Probeer ruzie over geld te voorkomen door samen goede afspraken te maken. Wie krijgt bijvoorbeeld allemaal inzicht in de (familie)financiën en wie mag wat uitgeven. Ontstaan er toch problemen? Met mediation proberen familieleden onder begeleiding met elkaar tot een oplossing te komen.
Wat is het verschil tussen familietherapie en familiemediation?
Familietherapie en familiemediation zijn niet hetzelfde. Wel wordt er in beide gevallen gestreefd naar een prettige communicatie tussen familieleden. Familietherapie staat over het algemeen onder begeleiding van een psycholoog. De focus ligt hierbij op het verbeteren van het emotioneel welzijn van de betrokken partijen. Bij familiemediation ligt de focus op het oplossen van een specifiek probleem of conflict, zoals de verdeling van de erfenis. Bij familiemediation komen natuurlijk ook emoties kijken. De mediator zal uiteraard rekening houden met emoties van betrokken partijen, maar de focus ligt op de oplossing van het conflict.
Wat kost familiemediation?
De meeste mediators werken met een uurtarief. Volgens de Rijksoverheid is het gemiddelde uurtarief van een mediator 150 euro exclusief btw. Om de kosten niet te hoog op te laten lopen, kan het verstandig zijn om vooraf een vaste prijs af te spreken voor het mediationtraject. Het is gebruikelijk om de kosten van het traject te delen met alle betrokken partijen.
Hoe lang duurt familiemediation bij een conflict?
Elk conflict is anders, dus elk familiemediation traject ook. Familieconflicten die al jaren duren en waar de emoties hoog zijn opgelopen, hebben vaak meerdere sessies nodig om tot een oplossing te komen. Grijp je snel in bij een familieconflict, dan kan één goed gesprek soms ook al genoeg zijn om de lucht te klaren en waar nodig afspraken te maken. In overleg kan er bijvoorbeeld ook worden gekozen om de mediator vooraf aparte gesprekken te laten voeren met de betrokken partijen om daarna gezamenlijk in gesprek te gaan. Er zijn dus verschillende factoren van invloed op de duur van een mediationtraject. Een gemiddeld traject neemt tussen de drie en vijf gesprekken in beslag.
Ben je op zoek naar een mediator die jullie kan begeleiden bij het oplossen van het familieconflict? Trustoo heeft het meest complete overzicht van de beste mediators bij jou in de buurt op een rij gezet. Selecteer de dienst waar je naar op zoek bent, voer de gewenste plaats in en vind snel een gespecialiseerde mediator.
Lees hier meer over een scheidingsadvocaat