Vind een makelaar bij jou in de buurt
Plaats
Delen op

Wat kost een verkoopmakelaar: alles wat je moet weten!

Je wilt jouw woning verkopen. Dit doe je uiteraard niet dagelijks. Daarom is het slim om een verkoopmakelaar in te schakelen. Een verkoopmakelaar kan alle werkzaamheden omtrent het verkopen van een huis uit handen nemen: van het promoten van de woning tot aan het overhandigen van de sleutel aan de nieuwe bewoners. In dit blog vertellen we je wat een makelaar kost en hoe dat prijskaartje wordt bepaald.

Meer weten over wat een verkoopmakelaar doet?

Wat zijn de kosten van een makelaar?

Makelaarskosten zijn kosten die de makelaar in rekening brengt voor de begeleiding van de verkoop van jouw woning. Makelaars mogen zelf de tarieven voor hun diensten betalen. Als je op het punt staat om een verkoopmakelaar in te schakelen, is het verstandig om bij meerdere makelaarskantoren een offerte op te vragen en een kennismaking in te plannen. Aan de hand van het gesprek kan de makelaar een passend voorstel maken. Op deze manier kun je de verschillende prijzen en diensten met elkaar vergelijken. Kijk niet alleen naar welke makelaar het goedkoopst is. Het is ook belangrijk dat je een goede klik hebt met de makelaar en het kantoor, omdat jullie de komende tijd intensief contact met elkaar hebben. Hieronder gaan we in op de gemiddelde kosten van een verkoopmakelaar.

Wat is een redelijke courtage van een makelaar?

Courtage, een woord dat je vast al eens bent tegengekomen, maar misschien niet de precieze definitie van weet. Makelaarscourtage is een vast bedrag of vooraf bepaald percentage van de verkoopprijs dat de makelaar na de verkoop ontvangt. De vergoeding die een makelaar vraagt voor het begeleiden van de verkoop van jouw huis, bestaat grotendeels uit courtage. De gemiddelde courtage van een verkoopmakelaar lag in 2022 tussen de 0,85% en 1,25%. Een ruime prijsmarge, dus het is belangrijk dat je een makelaar zoekt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Je denkt misschien dat een procentje meer of minder maakt niet het verschil maakt, maar niets is minder waar. Dit percentage wordt namelijk berekend over een bedrag van honderdduizenden euro’s. Dus reken maar uit!

Ontvang prijsopgaven van de beste makelaars in jouw buurt
zoeken

Overige kosten van een verkoopmakelaar

De kosten die je op de offerte van de makelaar ziet, zijn onder te verdelen in verschillende kostenposten. Naast de courtage van de verkoopmakelaar, worden de volgende makelaarskosten in rekening gebracht:

De opstartkosten van een makelaar
De makelaar maakt kosten om jouw woning in de verkoop te zetten. Er worden bijvoorbeeld foto’s in en rondom het huis gemaakt en er vinden metingen plaats voor de plattegrond. De woning wordt op Funda geplaatst met de foto’s, inclusief een uitgebreide omschrijving en informatie over het energielabel, de buurt enzovoort. De makelaar zal de woning ook uitzetten op eigen social mediakanalen en in zijn of haar netwerk. De kosten hiervan liggen tussen de 350 en 750 euro.

Advertentiekosten voor promotie van woning
Wellicht wil je jouw woning met een knaller lanceren op de huizenmarkt of zijn er helaas weinig geïnteresseerden in jouw woning. In beide gevallen kan je ervoor kiezen om extra promotie aan te vragen bij de makelaar. Op Funda zijn er diverse promotiemiddelen of de makelaar laat een advertentie plaatsen in de lokale krant. De kosten van adverteren zijn afhankelijk van hoe groots je het aanpakt. Het begint meestal bij een paar tientjes.

Intrekkingskosten van een makelaar
Het kan voorkomen dat je de verkoop van jouw woning wilt of moet intrekken. Er zijn verkoopmakelaars die een X bedrag aan intrekkingskosten rekenen als compensatie voor de al uitgevoerde diensten. Niet alle verkoopmakelaars werken met intrekkingskosten. Het kan ook zijn dat de makelaar werkt volgens het principe no cure, no pay: als het huis niet is verkocht, betaal je ook geen courtage. Gemaakte opstartkosten en advertentiekosten moet je vaak wel betalen. Controleer dus vooraf welke kosten de verkoopmakelaar in rekening brengt als je de verkoop stopzet. Intrekkingskosten variëren van 250 tot 750 euro.

Een bonuscourtage of prestatiebonus voor de makelaar
Ook dit is een kostenpost die je vooraf goed moet checken. Sommige verkoopmakelaars rekenen een relatief laag courtagepercentage, maar vragen wel om een bonus als ze jouw woning boven de vooraf ingeschatte verkoopprijs verkopen. Hierdoor betaal je mogelijk meer makelaarskosten. Echter, levert een hogere verkoopprijs jou ook meer op.

Tip! Bekijk de Top 10 makelaars bij jou in de buurt
zoeken

Hoe beperk je de kosten van een verkoopmakelaar?


Er zijn een aantal manieren om de kosten van een verkoopmakelaar te beperken. Zo is het niet verplicht om een makelaar in de arm te nemen voor de verkoop van je huis. Om de kosten te drukken, kan je er dus voor kiezen om een gedeelte van de verkoop zelf te doen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van foto’s, het schrijven van de advertentietekst of het geven van de rondleidingen. De verkoopmakelaar kan dan de onderhandelingen voeren en het koopcontract regelen. Vraag jezelf wel af of je op deze manier het meeste uit het verkoopproces haalt. Daarnaast kan je onderhandelen met de makelaar over de courtage.

Wanneer betaal je een verkoopmakelaar?

De opstartkosten betaal je aan het begin van het verkoopproces. Dit gebeurt meestal als je de opdracht tot dienstverlening hebt getekend. Eventuele advertentiekosten betaal je op het moment dat ze worden gemaakt. Deze twee kostenposten betaal je rechtstreeks aan de makelaar. Is jouw huis eenmaal verkocht, dan wordt de courtage op de dag van de sleuteloverdracht door de notaris verrekend. Bij een overwaarde wordt de courtage ingehouden. Heb je geen overwaarde, dan is het een kostenpost. De betaling van de courtage vindt dus niet rechtstreeks plaats aan de makelaar.

Zijn de kosten van een verkoopmakelaar aftrekbaar?

De kosten van een verkoopmakelaar zijn niet aftrekbaar van de belasting. Dit geldt dus ook voor de btw en courtage. Dit betekent niet dat je direct op zoek moet gaan naar de goedkoopste makelaar. Een goede makelaar is namelijk in staat om meer uit de verkoop te halen en de niet-aftrekbare kosten terug te verdienen.

Wil je jouw woning verkopen en een verkoopmakelaar inschakelen? Trustoo heeft het meest complete overzicht van de beste makelaars bij jou in de buurt op een rij gezet. Selecteer de dienst die je nodig hebt, voer de gewenste plaats in en vind snel een verkoopmakelaar. Heb je interesse in taxatie, aankoop of huur van een woning? Ook dan vind je bij Trustoo een gespecialiseerde makelaar in jouw regio.